Figyelem! Már lehet saját klánt alapítani, illetve belépni a már meglévő klánok egyikébe! A klánokba a jobb oldalt levő klánlistában jelentkezhetsz. A játék június 11-től kezdődik, tehát ne késlekedj!

2011. május 6., péntek

Háború

Háborúkra, csaták vívására szüksége lehet bármelyik uralkodónak. Nem kell feltétlenül neked támadnod, hogy harc legyen, éppen elég, ha a másik királyság terület vagy nyersanyagéhség miatt megtámad. Természetesen az ilyenek jó diplomáciai kapcsolatokkal elkerülhetőek.
Azonban, ha mégis háborúra kerül a sor, akkor a következők információk sokat segítenek lebonyolításában.




Tartalom:
  • Hadüzenet
  • Felkészülés
  • Csaták
  • Háború vége
  • Hadüzenet

Első körben a támadó félnek nagyköveten, vagy egy üzeneten keresztül hadüzenetet kell eljuttatnia a másik királyság uralkodójának, és ezután még kell egy hét időt adni neki a védekezés megszervezéséhez.

  • Felkészülés
A csatára való felkészülés elengedhetetlen. Egyrészt toborozni kell katonákat, fegyvereket, pajzsokat egyebeket szerezni nekik, és például olyan eszközöket beszerezni mint például az ágyú.
A felkészülési időszak során a király és az erre megbízottak folyamatos jelentést kapnak, hogy eddig hány katonájuk van, milyen poszton (íjász, gyalog, stb...)
A hadvezérnek ezután fel kell osztania az összejött sereget egységekre, amelyek annyi főből állnak amennyi a hadvezérnek taktikailag megfelel, akár egyenlőtlenül is. A felosztott egységeket fogja a hadvezér irányítani, hogy merre haladjanak a csatamezőn, hogy és mit támadjanak.
Nagyon fontos továbbá még az élelmezés megszervezése, hiszen élelem nélkül a katonák nem tudnak harcolni, sőt akár járványok is kitörhetnek a seregekben.
  • Csaták
A hadüzenet és a felkészülés után az uralkodók, vagy az általuk megbízott hadvezér kimegy a seregével a területre, ahonnan  a támadás várható (vagy ha ő a támadó fél, akkor az ellenség területére). Ilyenkor a sereg és az ott levő hadvezér(ek) illetve egyéb nemesek egy független chatszobában játszanak, ami a sereg állandó pozíciójának játékhelyszíne.
Ha elérték a kívánt helyszínt, ami akár lehet egy ostromolandó város, falvak, vagy a királyság határa, akkor megkezdődhet a támadás / védekezés.
A hadvezér feladata parancsokat kiadni például ágyútűzre, a városok falaira feljutásra (létrával), és egyéb hasonló módok, amivel egy város bevehető. Ezeknek a hatásait, eredményeit mindkét fél megkapja, ahogy a katonai veszteségek számát és egyebeket is.
Ha közvetlen harcra kerülne sor, akkor a két sereg illetve a hadvezérek egy chatszobába kerülnek, ahol azonnal láthatják egymás lépéseit, és reagálhatnak arra. Ilyenkor a hadvezérek úgy mozgatják a seregeiket és egységeiket, akár a saját karakterüket, csak nagyobb léptékben. 
A Mesélő biztosítani fog a csata helyszínéről részletes leírást, akár térképet is, hogy jól átlátható legyen a hadvezéreknek, és ki tudják használni a terepen rejlő lehetőségeket.
Ha úgy érzi az egyik fél, hogy vesztésre állnak, akár vissza is vonulhatnak taktikai megfontolásból, elvégre nem egy csata fogja eldönteni a háború végkimenetelét.
A városok ostromlása is hasonlóképpen zajlik, csak miután bejutottak a katonák a városba, onnan már sokkal nehezebb azok irányítása a hadvezérnek, ezért amikor úgy tűnik hamarosan sikerül bejutni a város falain belülre, akkor nem árt ellátni a katonákat szigorú utasításokkal.
Egy-egy város bevételével sikerülhet megtartani és ellenőrzés alatt  tartani egy-egy területet az ellenség királyságából.
  • Háború vége
Sok-sok év és csata után a háborúk többféleképpen érhetnek véget. Egyrészt az egyik királyság teljes bukásával, megadásával, vagy leigázásával. Másrészt stratégiai megfontolásból mindkét fél békeszerződést ír alá, mert nem akarják, hogy a háború teljesen feleméssze a királyságot. Nagyon ritka, hogy a háború végeredménye pozitív legyen bármelyik fél számára.

Ha kérdésed van, több információt, kifejtést igényelsz a háborúval kapcsolatban, akkor a hozzászólások között nyugodtan írj, és hamarosan választ is kapsz rá!:)

2 megjegyzés:

  1. akkor itt már lesznek ágyúk is? "Egyrészt toborozni kell katonákat, fegyvereket, pajzsokat egyebeket szerezni nekik, és például olyan eszközöket beszerezni mint például az ágyú."
    na meg puska akkor? bár ez fantázia világ úgyhogy az nem biztos.
    meg még az a kérdésem lenne hogy a királyságok fedezhetnek fel új dolgokat,fegyvereket,eszközöket,épületeket stb vagy nem lesz semmi fejlődés?

    VálaszTörlés
  2. Ágyú lesz, puska nem. A puska túl kifinomult szerkezet, ahhoz hogy ismerjék már ilyenkor. Ellenben ágyút azt már igen, a puskapor pedig alap.
    A királyságok (ergo ti, a vezetők) nem igazán fedezhetnek fel új találmányokat, de a benne élők igen, és ha valami ilyesmi felfedezés történik (mivel tudósok és feltalálók vannak ), akkor arról biztos kaptok értesítést. Illetve a király ki is adhat megbízásokat, hogy oldjanak meg egy problémát a tudósok, és ennek lehet egy új találmány lesz az eredménye, persze évek kellenek hozzá.
    Épületeket persze lehet újakat kitalálni, mint az erre vonatkozó cikkben írtam is, de persze olyan fejlettséget igénylő dolgokat találhattok ki, amilyennek a szintjén még nincs a társadalom, kultúra, stb.
    Persze idővel fognak fejlődni a dolgok, de azokhoz kellenek bizonyos feltételek is.

    VálaszTörlés