Figyelem! Már lehet saját klánt alapítani, illetve belépni a már meglévő klánok egyikébe! A klánokba a jobb oldalt levő klánlistában jelentkezhetsz. A játék június 11-től kezdődik, tehát ne késlekedj!

2011. május 28., szombat

Keltuzar történelme: A Genetri Birodalom

Frissítve!
Az Első Kor vége
Időszámításunk előtt 3504-ben Genetri volt a leggazdagabb az egész kontinensen. Hála több ezer bányájának tőle függött az összes többi királyság, hiszen rengeteg követ, aranyat és egyéb ásványokat, fémeket vásárolt a többi királyság tőle. Genetri akkori királya, Aromtic a Piscis klánból felvirágoztatta a királyságát. A főváros, Hessalz épületei aranyozott borításúak lettek, úgy hívták akkoriban, az Aranyváros, de a többi városát és falvait sem hagyta lemaradni a fejlődésben: Felújíttatta az épületeket, újakat építtetett, hatalmas oltárokat emeltetett a Pleisos ünnepléseihez, és hatalmas erődítményeket építtetett a királyságának határai mentén. Ekkor még senki sem gondolta volna, hogy néhány év múlva Genetri meghódítva a többi királyságot egy egész birodalmat épít ki.


Azonban Aromtic király nem érte be eddigi királyságával, és minden hadüzenet nélkül eddig lassan felépített hatalmas seregével megindult Modura ellen i.e. 3501-ben. Aromtic már évtizedek óta készült erre a háborúra. Már régóta csak egyre kevesebb és kevesebb nyersanyagot bocsájtott ki későbbi ellenfeleinek. Modurát könnyűszerrel el is foglalta Gardosál erődvárosának kivételével. A főváros, Dreizadur már régóta nem rendelkezett olyan erős védelemmel, mint több évezrede a vallásháború idején, serege pedig jelentéktelen volt Genetri több százezer fős rohama ellen. Nem is küzdöttek ellenük sokáig, a város, a királyság megadta magát. Aromtic megölte Modura királyát, Taurint, és Modura seregét beleolvasztotta sajátjába.
Nem telt el két hét sem, Modura gyors hajóira szállva a sereg egy része megindult Khutu (későbbi Iheon) ellen, ahol Aromtic nővére, Arachnida uralkodott.

Khutu jól védhető a tenger felől, hiszen kevés a kikötőnek jó tengerpartja, mivel partjai többnyire meredek szakadékok, amelyekre  fejlett ágyúrendszert építettek ki. Arachnida nem számítva öccse aljas támadására - gondolván, hogy nem őt akarja megtámadni, hanem keleti szomszédját - nem lövette ki a flottát. A hajóról azonban komoly ágyútűz indult, de a támadást nem váró védőknek nem volt idejük reagálni, és a tengert felügyelő ágyúrendszer nagy része odalett. A hajók megkerülve a kontinens sarkát, az északi partoknál horgonyoztak le miközben dél felől érkezett a sereg többi része, hogy egyesülve rohanják le a fővárost, Ihent.

Kisebb csaták bontakoztak csak ki a falvakban, városokban helyőrségező csapatokkal, de ez épp elég volt, hogy elérjen a hír Ihenbe, és felkészüljenek a harcra. A hatalmas ágyútűz ellen a sziklaszirten álló törékeny fővárosnak esélye sem volt, a város védőit a hatalmas túlerő szétmorzsolta. A város bevétele után Aromtic meggyilkolta nővérét is. A Genetri Birodalom immáron uralta a teljes nyugati partot.

A hírek hallatán Praitfulla, Cistork és Vardaros szövetséget kötött, és a szövetség védelmi erőit Praitfullához vezette, ahova várható volt Aromtic következő támadása. Amikor sor került a nagy ütközetre akkor azonban Cistork erői Genetri mellé álltak, mivel Genetri egy titkos szövetség révén függetlenséget ajánlott Cistorknak, ha mellé áll Praitfulla és Vardaros elfoglalásában. A csatában mindkét oldal súlyos veszteségeket szenvedett, de végül Praitfullának és Vardarosnak kellett visszavonulnia Lortrechez, ezzel átadva Praitfulla nyugati területeit Genetrinek. Az eddigi gyors villámháború akadályba ütközött, és több hónapos szünet állt be.

Aromtic nem akart várni újabb területek elfoglalásával, azonban azzal is tisztában volt, hogy Praitfulla és Vardaros jelenleg még túl nagy erőt képvisel, amit nem tud legyőzni. Egy váratlan döntés értelmében lemészároltatta a hozzá csatlakozott cistorki sereget, és komoly ellenállásba nem ütközve elfoglalta Cistork királyságát is, azonban Cistork királyát életben hagyta és tanácsadójává tette.

Innentől számítjuk (i.e. 3498) a Genetri Birodalom létrejöttét, amely több mint kétezer éven át állt fent. Ezzel együtt számoljuk Keltuzar Másodkorát is, hiszen a Birodalom olyan változásokat hozott a kontinens életébe, amelyhez fogható nem volt a hat királyság megalakulása óta.

A Másodkor kezdete
Aromtic király nem sokáig élvezhette a Birodalmát, mivel két évvel annak létrejötte után egy parasztfiú (Cezion) a több száz fős őrségen sértetlenül átjutva megölte a királyt, és kikiáltotta magát a Genetri Birodalom uralkodójának és azt állította ő maga az Isten követe, aki azért küldte, hogy emlékeztessen minden embert a szent célra, amiért teremtve lettek.

"Íme a kút, melybe minden ember és élőlény vesse bele magát, különben bele vétetik, ha nem az Egy céljáért él, amiért teremtve lettek, amiért élni élhetnek!"
(Cezion, i.e. 3496)

Cezion uralmát kezdetben a rettegés tartotta egyben, mivel a korábbi Pleisos hívő Genetri, Cistork és Khutu most újra a Gardost követi, ráadásul keményen megtorolják az összes Pleisos hívőt. Ennek ellenére a Genetri Birodalom kétezer éves uralma alatt mindvégig fennmaradt titkos csoportok által a Pleisos.
Cezion igyekezett emlékeztetni minden módon az ő hatalmára az embereket, ezért szerte a Birodalomban hatalmas száz méteres szobrokat állíttatott fel magáról, amin jellegzetesen mindig felfele nézett az égre (Istenre), kezével pedig lemutatott az emberekre.

Sokáig nem hitték el, hogy ő tényleg Isten követe lehet, de miután a sokadik merényletet is túlélte, ráadásul több mint másfél évszázadon át élt (holott az átlagéletkor 30-40 év között volt) a közvélemény tényleg úgy vélte, hogy ő az. Halála előtt kijelölt egy fiút, aki a trónon követni fogja mint II. Cezion. A Cezionok hagyományosan majdnem mindig legalább száz évet éltek, de volt rá példa, hogy jóval meghaladták azt, pedig elméletileg nem is volt köztük rokoni kapcsolat. Politikájuk, világnézetük többnyire egységes volt.

Egészen VII. Cezionig uralkodott megszakítás nélkül a Cezion "klán" (nem volt rokoni kapcsolat sosem), azután pedig a következő uralkodó a VIII. Cezion név felvétele helyett I. Ginetrot használta, és igyekezett átalakítani a Cizeonok uralma alatt kialakult rendszert. A több mint ezer éves relatív békességet felváltották a hatalmi játszmák a különböző posztok megszerzéséért, ráadásul I. Ginetro ellen lázadások is kitörtek, amelyeket Ginetro csak annak véres leverésével tudott megállítani.  Fia, II. Ginetro is az apja szellemében nevelkedett, ő volt az első (és utolsó) a Genetri Birodalomban, aki vér szerint örökölte a trónt. Azonban őt  viszonylag hamar, 1 év uralkodás után meggyilkolta a későbbi VIII. Cizeon.

A Cezionok további uralkodása sikeresebb volt mint valaha: i. e. 1815-ben a Genetri Birodalom királya csapatokat küldött a Ködös-tenger túlsó partjai, valamint a közbeeső szigetek felé, felfedezés céljából. Habár a túlpartra nem jutottak el a számtalan zátony és a ködben alig észrevehető szikla miatt, a közbeeső szigeteken is számtalan kincset találtak. A számtalan értékes ásvány és fém mellett új növényeket és állatokat is hoztak a kontinensre, azonban elsősorban csak Khutu (későbbi Iheon) északi régióiban tudták őket meghonosítani a sajátos klímaigényük miatt. Egyik fontos felfedezés a gumifa, amelynek faragásával sokkal strapabíróbb faeszközöket tudtak készíteni, amely az élet minden területén elterjedt hamarosan az egész kontinensen. A további fémek, ásványok, ércek pedig csak tovább gazdagították a Cezionok fényes uralmát.
Azonban XVII. Cezion hirtelen meghalt i.e. 1798-ban, anélkül hogy utódját megjelölte volna. A sok-sok klán amelyik a Genetri Birodalom területén élt azonnal versengeni kezdett a trónért. Ezt hívjuk a Klánháborúnak.

A Klánháború
Legalább harminc nemesi klán volt akkoriban a Genetri Birodalom (Genetri, Modura, Khutu, Cistork és Praitfulla nyugati fele) területén, amelyek mind rendelkeztek valamilyen ágon kötődéssel a trón felé, azonban a több mint egy évezredes utódválasztásos rendszer után meglehetősen nehézkes volt annak eldöntése, hogy mégis ki jogosult valójában a trónra. Így hát jobb híján fegyveres harcba kezdtek, amelynek összehozása szintén nehézkes volt, hiszen a katonák sem tudták kihez legyenek hűek, miután mindeddig a király közvetlen szolgálatában állt az összes katona és fegyveres erő.
A 9 klán amelyről fontos tudni az a Piscis, Hapka, Niclert, Zadumor, Solt, Wiczsienkie, Morgan, Tyrtoly és a Bint.
A köznép támogatását leginkább a Piscis élvezte, hiszen a Piscis tagja volt Aromtic is, aki magát a Birodalmat létrehozta, azonban nem állt komolyabb fegyveres erő mögötte, mivel sokan nem akarták tovább a Birodalmi rendszert és állapotokat. Ennek ellenére a Piscis próbálkozott először a trón gyors elfoglalásával, mikor közbelépett a Tyrtoly klán feje, Haintration és komoly cistorki seregével a Birodalom fővárosában elfoglalta a királyi palotát.
Míg Haintration azt hitte már győztek is, addig a többi klán (elsősorban a Wiczsienkie, Morgan és Nicklert) tagjai egymás ellen küldtek merénylőket, ezzel is ritkítva az ellenség családját. Katonák toborzása folyt mindenütt, egymással szövetkeztek a klánok, de többnyire csak hogy később elárulják egymást. Kisebb-nagyobb összecsapások után végül i.e. 1782-ben a Niclert, Zadumor és Tyrtoly klánok egy egyezséget kötöttek, miszerint a három klán három vezetője fogja a Genetri Birodalmat irányítani mint a Három Király.

A Genetri Birodalom hanyatlása a Háromkirály-rendszer alatt
Az új rendszer hamar hanyatlást hozott magával. A három király a három különböző régióból igyekezett kedvezni a saját területeiknek, ami miatt a klánháború alatt megkezdődött szeparálódás csak fokozódott. A régi királyságok határai lassacskán feléledtek, ahogy az emberekben is feléledt a régi királyságok identitástudata. Egyre több népfelkelés tört ki a függetlenedésért a Birodalomtól, ráadásul a hatalmi játszmák tovább folytatódtak az aktuális Három Király között is, ami még inkább szétzilálta a korábban megerősödött, stabillá lett Birodalmat.
Ez a bő háromszáz éves folyamat akkor érte el csúcsát, amikor a függetlenül maradt Praitfulla és Vardaros szövetsége besegített az i.e. 1450-ben kitört felkeléshullámnak komoly katonai és taktikai segítséggel.
I.e. 1449-ben végül felbomlott a Birodalom:

  • Praitfulla nyugati területei visszacsatolódtak
  • Khutu független lett és az új neve Iheon lett
  • Cistork és Genetri is a régi területein uralkodhatott
  • Modura úgyszint független lett, azonban Gardosal nem csatlakozott vissza Modura királyságához, különálló város maradt a Modura hegy tetején.
A Birodalom megszűnésével a Pleisos újból virágozni kezdet szerte a kontinensen, de elsősorban Genetriben és Cistorkban, ahol I. Cezion szobrainak nagy részét le is rombolták. A királyságok királyait a nép választotta ki, miután megbuktatták a Birodalmat és a lázadozások elmúltak.

A Másodkor azonban nem ért véget a Birodalom lassú elhalálozásával, ennél sokkal nagyobb csapású események zárták le ezt a korszakot, szűk másfél évezreddel a Birodalom vége után.

3 megjegyzés:

  1. Érdekez Genetri történelme:)

    VálaszTörlés
  2. lesz időd leírni mind az öt királyságot még június 10ig? :D

    VálaszTörlés
  3. Öhm... A történelmet nem királyságonként írom, hanem kronológiai sorrendben a fontosabb történelmi eseményeket. Ebben a cikkben sem csak Genetriről van/lesz szó.

    VálaszTörlés