Figyelem! Már lehet saját klánt alapítani, illetve belépni a már meglévő klánok egyikébe! A klánokba a jobb oldalt levő klánlistában jelentkezhetsz. A játék június 11-től kezdődik, tehát ne késlekedj!

2011. április 15., péntek

Vallások

Egy világ sem létezhet vallások, valamilyen hit nélkül, így Keltuzar sem. Ez a vallás merőben eltér a Föld nagyobb vallásaitól, habár természetesen lehet találni párhuzamokat akarva-akaratlan. Két fő vallás létezik Keltuzaron, azonban azok közös alapokról indulnak, csak a későbbiekben válik ketté. Alapvetően a természetre épülő vallásokról van szó, azonban egy Istennel.
( Előtte még fontos tisztázni, hogy Keltuzar népének sok hasznos tudása van a csillagászatból és egyéb tudományokból, így ők tudják, hogy a bolygójuk gömbölyű, illetve, hogy még számos hasonló bolygó kering az univerzumban. )
Nos:

Istenük bolygóról bolygóra jár, hogy megtermékenyítse azokat, és elindítsa az életet. Így érkezett el Keltuzarra is, ami egy formátlan sárgolyó volt, ahol a föld, víz, levegő és tűz egy megállapíthatatlan halmazállapotban keringett a nap körül.
Az Isten tűzeső alakjában hullott a sárbolygóra, hogy megtermékenyítse azt. A levegőt kibuggyantotta a sárból, akár egy mocsárból, s az körbegyűlt a bolygó körül. Azután szétválasztotta a vizet és a földet, s kiemelte azt, hogy legyen a száraz és legyen a nedves. Azután Keltuzar földjén a Modura hegye feltört, hogy tüzet okádjon, s erre a föld megszilárdult, mint az agyag annak forróságától.
A nap fényére föld porából kibújtak fák, s növények, azok magjaikból pedig az állatok népessége.

- Ettől a ponttól azonban két eltérő iránya létezik a vallásnak. Az egyik a Gardos, a másik pedig a Pleisos.

Gardos:
Majd az Isten ránézett az emberre az állatok közül, és azt mondta “téged választalak, hogy őrizd eme helyet. Itt hagyom egy részem, mely képvisel engem; Tűz, szél, a víz és a föld, amíg őrzöd e helyet, ők őriznek téged és lelkedet örökké.”

Pleisos:
Majd az Isten kiemelte az embert az állatok közül, s itt hagyta, azzal, hogy éljen és sokasodjon. A föld, a víz, s tűz és szél az embert szolgálja, s élete örök, ha él, s nemz, mert utódaiban tovább él maga.

Gyakorlatban a Pleisos az élvezeteket hajszolja, mert az Istenük azért teremtette őket, hogy élvezzék az életüket, bűnök és gondok terhe nélkül, a lelkük úgyis újjá fog születni az utódaikban. A Gardos hívői ezzel szemben úgy hiszik, hogy Istenük egy közös, nagyobb cél érdekében teremtette őket, és ezért minden erejükkel meg kell védeniük a bolygót, bármilyen fenyegetéssel szemben, de legfőképpen maguktól, mint az emberiség próbája.

A Gardosnak kiépített intézményrendszere van, melynek központja a Modura hegyén álló Gardosal erőd-város, ahol a Gardos Tanács él és rendszeresen tanácskozik. A tanács tagjai azoknak a leszármazottai, akiket Istenük először megteremtett, és rájuk bízta Keltuzar őrzését.
Azok a királyságok, amelyek a Gardost követik, nekik a komoly döntéseiket a tanáccsal jóvá kell hagyatni, ezek közé tartozik a királyi család házasságai és válásai is, valamint számos ceremóniát, rituálét kell végrehajtaniuk bizonyos tevékenységeknél. Hasonló rituálékat a Pleisos hívőinek is rendszeresen végre kell hajtania.

Minden királyságnak kell választania egy vallást, amiben hisz és úgy is cselekszik. Előfordulhatnak a királyságban olyanok, akik a másik vallást preferálják, ilyenkor a király akár meg is büntetheti őket eretnekségért. Fontos, hogy minél többen gyakorolják a vallást a különböző rituálék keretében a királyságokban, mert ezzel növelik a királyság jólétét, és csökkentik a betegségek, járványok és egyéb rossz dolgok történésének esélyét.
Ha kérdésed, hozzáfűznivalód van bármelyik vallással kapcsolatban, írd a hozzászólások közé, ahol szívesen válaszolok.

4 megjegyzés:

  1. Így olvasásra a Gardos tűnik szimpatikusnak, habár a Pleisosról nincs olyan információ, mint a Gardos tanácsról., ezért nem teljesen átlátható.

    VálaszTörlés
  2. A Pleisosnak nincs intézményrendszere, mert az éppen a szabadságról, az élvezetekről szól nem törődve a dolgokkal. Egyébként mindkettőről lesz még kicsivel részletesebb leírás, ami a vallások gyakorlati működését tisztázza.

    VálaszTörlés
  3. Én egyértelműen a Pleisost választanám. Szerintem a szabadság az egyik legfontosabb az emberek életében, nem jó ha gátolják őket

    VálaszTörlés
  4. Én inkább úgy jellemezném a Pleisost mint Charlie Sheen vallását:)

    VálaszTörlés